Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

Primăria Focșani și Spitalul Județean marchează ”Ziua Mondială a Igienei Mâinilor”

În fiecare an, la nivel mondial, pe data de 5 mai este celebrată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, profesorul Didier Pittet fiind medicul care a inițiat și implementat la Spitalul Universitar din Geneva în anul 1995 prima strategie multimodală privind dezinfecția mâinilor cu produse hidroalcoolice.

Inițiativa sa a dus la scăderea cu 50% a numărului de infecții intraspitalicești, ceea ce a determinat, câțiva ani mai târziu, ca Organizația Mondială a Sănătății să îi propună coordonarea primului program global privind siguranța pacienților sub sloganul „Clean Care is Safer Care”.

Ulterior, profesorul Pittet a dezvoltat conceptul „The Five Moments for Hand Hygiene/ Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor” explicând personalului medical momentele critice în care trebuie efectuată igiena mâinilor, model care este utilizat și în prezent la nivel mondial în majoritatea unităților în care se desfășoară activități medicale și de îngrijire.

Conceptul profesorului Pittet a fost extins și în afara cadrului medical, igiena mâinilor fiind de o importanță vitală și în comunitate.

De aceea, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani și Direcția de Asistență Focșani va desfășura o acțiune dedicată atât celor mici cât și celor mari, prin care se dorește promovarea unui gest, pe cât de simplu, pe atât de salvator – IGIENA MÂINILOR.

Evenimentul, organizat sub egida motto-ului lansat de către Organizația Mondială a Sănătății- „Unite for Safety”, va avea loc joi 5 mai 2022, de la ora 12.00, în Piața Unirii din centrul orașului.

Aici vor funcționa pe perioada acțiunii mici ateliere, atât pentru copiii din Focșani și din Vrancea, cât și pentru părinții lor:
– Colțul „Laboratorul de Microbi”- unde micii participanți vor afla de lumea microbilor și cum o igienă corectă a mâinilor poate să țină la distanță microbii;
– Colțul „Cabinetului medical”- unde „marii” participanți pot beneficia de o consultație (evaluarea TA, glicemiei etc) și de sfaturi și îndrumări utile din partea medicilor prezenți;
– Colțul de creativitate – unde ne distrăm și învățăm cum să ne protejăm de microbi;
– Colțul foto – unde micii participanți vor avea ocazia de a se fotografia într-un cadru special.

De asemenea, copiii vor primi diverse materiale pe care cadrele medicale le-au pregătit special pentru această zi: flaconașe de dezinfectant, pixuri în formă de mânuță, ecusoane cu mesaje, brățărele, baloane etc.

Nu uitați: IGIENA MÂINILOR SALVEAZĂ VIEȚI

© 5Focsani