Manifestările vor debuta sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 9, cu ÎNDELETNICIRI TRADIȚIONALE, eveniment desfășurat în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, care cuprinde ateliere de țesături, de instrumente populare și de confecționat măști, sub îndrumarea creatorilor populari din Câmpuri, Bârsești, Soveja, Nereju, Negrilești și Spulber.
De asemenea, un atelier de vopsit cu plante tinctoriale, coordonat de prof. Daniela Frumuşeanu de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti și de prof. Paulina Anastasiu, de la Universitatea Bucureşti. Duminică, 5 septembrie, la ora 11, va fi prezentat un volum despre instalațiile hidraulice din Vrancea și despre cele aflate la Secția de Etnografie, autor JAN PAVEL, Studii de etnografie și artă populară (Ed. Salonul literar, Odobești, 2020). În aceeași zi, la Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă” din Dragosloveni vom organiza un MEMENTO ALEXANDRU VLAHUȚĂ (1858-1919), cu ocazia zilei de naștere a poetului și o masă rotundă, având ca subiect Salonul literar de la Dragosloveni.
Luni, 6 și marți, 7 septembrie, între orele 9-16, „Porți deschise” la Secția de Etnografie din Crângul Petreşti; muzeografii instituției vor primi vizitatorii cu informații insolite despre casele tradiționale și daruri simbolice din partea Muzeului.
Miercuri, 8 septembrie, între orele 11 și 15: ELOGIU SATULUI VRÂNCEAN, eveniment de promovare a tradițiilor și a culturii populare din Județul Vrancea, cu participarea administrațiilor locale, a ansamblurilor, a artiştilor și a creatorilor populari din cele 24 de comune care au case tradiționale și instalaţii tehnice la Muzeul Satului Vrâncean.
Toate evenimentele, cu excepția omagierii scriitorului Alexandru Vlahuță, se vor desfășura la Secția de Etnografie a Muzeului Vrancei din Crângul Petrești.