Teatrul ACT Bucureşti ne întreabă “Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”

Vă invităm la un spectacol de excepţie al Teatrului ACT Bucureşti “Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” cu doi mari actori ai teatrului românesc : Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Spectacolul este programat pentru luni, 26 martie 2018, cu începere de la ora 19.00, la Sala Mare a ATENEULUI POPULAR, în cadrul GALELOR TEATRALE FOCŞĂNENE 2018.

Spectacolul milimetric construit, este frumos şi curat, oferind spectatorului privilegiul de a admira doi minunaţi actori –Marcel Iureş şi George Mihăiţă, care aduc pe scenă piesa lui Cătălin Ştefănescu după fabulosul roman „Moromeţii” al lui Marin Preda. Despre piesă regizorul Alexandru Dabija spune: “Nu prea ştiu cum e să vorbeşti despre ţărani într-o lume care are „casă la ţară”. Nu prea ştiu cum e să fii mare scriitor cînd “intri în manuale”. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile şi creatorii ei. Mi-e frică de ţărani şi de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Teatrul ACT o piesă cu ţărani şi, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvântul”.

Doi ţărani – Moromete (Marcel Iureş) şi Cocoşilă (George Mihăiţă) – personaje din romanul lui Marin Preda “Moromeţii” – stau şi discută dincoace de gardul din câteva scânduri şi se tot întreabă ce o fi dincolo de el. De fapt gardul e o construcţie care le dă mare bătaie de cap celor doi.

Cătălin Ştefănescu i-a scos din roman şi i-a plasat într-un spaţiu de Dincolo, în Celălalt Tărâm, despărţit de Dincoace, în lumea reală (cu fierăria lui Iocan unde bărbaţii din sat mai veneau să discute politică), tocmai de acest gard de scânduri, creând “Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, care “e undeva 50% Preda şi 50% e cu totul altceva”, după cum avea să spună chiar autorul.

In spaţiul delimitat în care se află, cei doi vorbesc despre politicieni, despre evenimentele transmise la radio şi se comportă diferit: primul, adică Moromete, se apropie tot mai mult de pârleaz, iar cel de-al doilea, Cocoşilă nu se apropie de el nici în ruptul capului. Pare că cei doi se mişcă într-o „buclă temporală”din care încearcă să iasă, Moromete fiind acelaşi care nu înţelege felul omului, iar Cocoşilă – prietenul lui de-o viaţă, având argument la orice chestiune pusă în discuţie. Cele 100 de minute de spectacol ne oferă un amestec de amărăciune cu bucuria că sunt amândoi, că pot împărţi nu numai gândurile, dar şi pomana – ţuică, pâine, fasole ¬ lăsată de cineva şi chiar timpul pe care îl au, Dincoace sau Dincolo!

Din parteneriatul celor patru – actori, scenarist, regizor a rezultat o mare bucurie şi un lux pe care toţi cei implicaţi îl merită (de aici făcând parte şi publicul spectator).

Poftiţi, aşadar, la un spectacol “aşezat” al Teatrului ACT Bucureşti cu Iureş şi Mihăiţă.

BILETE

Se pot procura bilete de la Agenţia Ateneului Popular, la preţul de 90 lei sau 70 lei, în funcţie de poziţia locului în sală.

© 5Focsani