Statuia Independenței a împlinit un veac

Statuia Independenței a împlinit 100 de ani de la prima dezvelire în plin Război Mondial în data de 29 iunie 1916. La inițiativa generalului Zamfir și a unui comitet format din generalii Rașcu, Macarovici și omului politic Săveanu, s-a ridicat monumentul inclus în Lista Monumentelor istorice, categoria B, și dezvelit în ziua Sfinților Petru și Pavel.

Statuia Independentei 5FocsaniPentru a marca evenimentul, în Focșani au avut loc o serie de manifestări care au marcat centenarul monumentului. A avut loc un ceremonial de depunere de coroane de către oficialitățile locale și reprezentanții armatei sau Asociației veteranilor de război, iar în spațiul expozițional ”Trepte de istorie” din Piața Unirii, centenarul monumentului istoric a fost marcat cu vernisarea unei epoziții de fotografie veche din colecția lui Petru Mincu cu sprijinul Direcției Județeane pentru Cultură Vrancea.

Petru Mincu este un înrăit colecționar al fotografiilor ce reprezintă Focșaniul vechi și, în mod special, un fan al Statuii Independenței pentru că este aniversată de Sf. Petru și Pavel, odată cu ziua onomastică a acestuia. ”Colecționez de șase ani tot ce înseamnă Focsani vechi. Sunt un fan al acestei statui mai ales că a fost inaugurată de Sf. Petru iar pe mine mă cheamă Petru. Este o pasiune costisitoare și le cumpăr din Germania, Franța, mai puțin din România ”, a precizat colecționarul Petru Mincu la vernisaj.

MIcusiTRaian

Petru Mincu a expus 11 fotografii din Focșaniul vechi, opt dintre ele evocând momente din 1917 și 1918 realizate de armata de ocupație germana, una din anul 1931 și alte două din anii 1930-1931 care arată zona din jurului vechiului Tribunal.  Expoziția va fi deschisă publicului joi-vineri între orele 18-20.00, iar sâmbătă și duminică între orele 11-13.00 și 18-20.00. (Alexandra TĂTARU)

 

© 5Focsani