Scurtcircuit / Fault Condition

 Scurtcircuit / Fault Condition – Pe scurt, povestea filmului

La 15 ani, Melania rămâne insarcinata cu Emi, un coleg de clasă. Mamele minorilor îi despart pe cei 2 îndrăgostiţi şi hotărăsc să dea copilul spre adopţie unor romani bogati stabiliti in Spania. Le vine in ajutor un funcţionar care gaseste o portita „legala” pentru vânzarea bebeluşului . La o zi după ce Melania naste prematur la Maternitatea Sadu, salonul de terapie intensivă unde fusese trimis bebeluşul e mistuit de flăcări. Filmul e bazat pe fapte reale si se refera la incidentul tragic din vara anului 2010 de la Maternitatea Giulesti Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu.

 

Regizorul Cătălin Saizescu pentru publicului din Focşani – via Stefan Borcea in Adevarul de Focsani

„Filmul a fost bine primit în alte culturi diferite de ale noastre cu aceleaşi probleme, accidente, lipsă de responsabilitate. Pentru că, până la urmă, este vorba de a regăsi ideea de responsabilitate. Cam asta mi-am propus cu filmul, în încercarea de a trece de la un Scurtcircuit malefic, la unul benefic. Un soi de resatare a mentalităţilor, în încercarea de a nu mai da vina pe alţii şi de a ne asuma anumite probleme.

Catastrofa din anul 2010 de la Maternitatea Giuleşti pe noi ne-a afectat direct. In ideea în care avem doi copii, de 9 şi 12 ani, care s-au născut în aceaşi maternitate. Odată ce s-a născut Maria, acum 12 ani, ne-am împrietenit cu obstreticianul care a devenit naşul copilului al doilea. Practic, am intrat în cercul medicilor de acolo, care ne-au fost şi ne sunt apropiaţi. Astfel am ajuns puţin mai mult în detaliu la subiect”.

Alexandra Tataru – cronica in Ziarul de Vrancea
”Eu încerc să arăt că îmi pasă, că trebuie să se întâmple o schimbare în societate. Dacă vrei să schimbi lumea, începi cu tine. Avem o mare problemă cu chestia asta. Să ne găsim și noi responsabili de catastrofele care se întâmplă. Eu nu am făcut un film să vă arăt o catastrofă, ci să luăm lucrurile așa cum sunt, să le punem pe masă, să găsim soluții, să creăm o lume mai bună”, a mai precizat regizorul.
Ideea de a face filmul a pornitde la faptul că cele două fiice ale lui Cătălin și Georgianei au fost născute la Maternitatea Giulești. Iar tragedia nu-i puteau lăsa indiferenți. Mai ales că cei doi cunoșteau profesionalismul personalului medical și lipsurile cu care se confruntau cei de acolo. Iata si 2 dintre cele mai puternice mesaje ale filmului, o radiografie a disfunctionalitatilor unui sistem medical aproape de faliment :

Vali Crintea – opinie pe site-ul personal :
„…SCURTCIRCUIT este filmul care îndeamnă la un restart pentru fiecare dintre noi şi la responsabilizare şi asumarea greşelilor. Cred că un scurtcircuit la nivel mental este necesar şi din păcate de prea mult timp amânat.
Filmul poate fi interpretat ca un film care urmăreşte o singură acțiune prin toate etapele ei. Dar eu am ales să percep etapele ca fiind acțiuni-subiecte diferite de film. Întâlnim povestea de dragoste a doi elevi, fata rămânând gravidă la doar 15 ani. Povestea luptei dintre generații. Povestea omului bogat, poate chiar parvenit, care consideră că banii cumpără orice, chiar şi un copil. Povestea sistemului de stat, aici cel al sănătății, în care toate sunt făcute după ureche la umbra subfinanțării.
Povestea neresponsabilității criminale la locul de muncă pe fondul lipsurilor generate de un sistem căsăpit şi blocat în trecut. Povestea dedicării la locul de muncă indiferent de piedici şi lipsuri. Şi pe final mesajul poveste al necesității de a fi „împreună” cu cineva pentru a răzbi în viață”.
© 5Focsani