Proiectul STEM Volunteer Readers / Ora să ȘTIM

Deutsche Telekom Stiftung, Fundaţia Progress şi Biblioteca Judeţeană Vrancea colaborează în proiectul STEM Volunteer Readers / Ora să ȘTIM

Deutsche Telekom Stiftung își extinde implicarea internațională prin colaborarea cu Fundația Progress din România. Cele două organizații vor crea împreună o ofertă de servicii la nivel elementar, care vizează consolidarea interesului față de temele ŞTIM în rândul copiilor din România, cu ajutorul bibliotecarilor ce vor fi implicaţi în proiect.

Proiectul „STEM Volunteer Readers” a fost derulat în Germania cu un mare succes încă de la lansarea sa din 2015. Proiectul se bazează pe studii științifice care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilităților lor de lectură. Activităţile vor genera un interes deosebit față de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice și să descrie fenomenele cercetate și să-și exprime gândurile și ideile.

Implementarea proiectului „Ora să ȘTIM” în România va fi gestionată de către Fundația Progress. Ca o primă etapă, formatorii asociaţi Fundației Progress vor instrui 130 de bibliotecari din România după un curs de bază ce va fi găzduit de Biblioteca Naţională a României. Aceştia vor preda modalități de asociere a cărților de copii cu tematica ŞTIM adecvată vârstei şi vor fi urmate de activități practice. Următorul pas va fi apoi ca bibliotecarii să citească săptămânal copiilor cu vârste cuprinse între trei şi zece ani, din cărţile cu tematică ŞTIM. Pentru a le ajuta în acest scop, bibliotecile vor primi cutii de cărți gratuite special selectate şi materiale dezvoltate de Fundația Progress ce oferă sugestii de activități. Proiectul se va desfășura în 12 județe din România: Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea și Vrancea.

Proiectul de cooperare va funcționa inițial până în iunie 2019. Cunoștințele obținute vor fi utilizate de ambii parteneri pentru a dezvolta în continuare alte activități de proiect. Informații suplimentare pot fi găsite online la www.telekom-stiftung.de/volunteer-readers și pe www.facebook.com/orasastim/

Contacte:

Deutsche Telekom Stiftung
Stefanie Thate
(+49) 171 81 84 923
stefanie.thate[@]telekom-stiftung.de

Fundaţia Progress
Alin Gramescu
(+40) 740 267 474
alin.gramescu[@]progressfoundation.ro

Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea a aplicat pentru proiectul ORA SĂ ȘTIM, care are ca bază metodologia STEM – prescurtarea din limba engleză pentru Science, Techology, Engineering, Maths, în limba română ȘTIM: Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică – care este bazată pe învățarea integrată a disciplinelor științifice și se caracterizează printr-o metodă activă, aplicată, constructivistă de a „învăța prin a face”.

La nivel național, 12 biblioteci județene și 120 de biblioteci publice locale (10 din fiecare județ) vor implementa acest proiect și vor primi 132 de kituri (120 de kituri pentru biblioteci rurale și 12 pentru biblioteci județene – în valoare totală de 19800 EURO) cu cărți de citit pe teme care se pretează experimentelor și activităților ȘTIM.

În Vrancea s-au alăturat acestui proiect 11 biblioteci publice din localitățile: Adjud, Mărășești, Panciu, Homocea, Răcoasa, Năruja, Gugești, Bordești, Garoafa, Bălești și Țifești. Toate bibliotecile implicate în proiectul ORA SĂ ȘTIM vor primi seturi de cărți gratuite special selectate şi materiale dezvoltate de Fundația Progress ce oferă sugestii de activități.

Începând cu 1 februarie 2019 bibliotecile vor organiza lunar, câte 6 ateliere, pe două grupe de vârstă: 3-6 ani, respectiv 7-10 ani.

Prin acest proiect, un număr de 330 de copii din Vrancea, cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, vor lucra în bibliotecă sau în unitățile de învățământ, asemănător oamenilor de știință sau inginerilor: observând, adresând întrebări, formulând idei, ipoteze, experimentând, punând în practică ceea ce descoperă și transmițând concluziile la care au ajuns.

Atelierele vor urmări dezvoltarea limbajului, lărgirea ariei de cunoaștere, stimularea și dezvoltarea creativității și a gândirii libere, având ca punct de pornire setul de cărți pentru copii cu tematica ŞTIM adecvată vârstei şi vor fi urmate întotdeauna de activități practice experimente).

ORA SĂ ȘTIM este un proiect provocator și inovator pentru toți cei implicați bibliotecari, părinți și copii deopotrivă, uniți de același scop comun educația de calitate.

© 5Focsani