Proiectul România EduCab în Vrancea

Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizează, în data de 11 noiembrie 2017, începând cu ora 11.00, la sediul central al bibliotecii din strada Mihail Kogălniceanu, nr. 13, un seminar de informare având ca temă proiectul național România EduCaB.

EduCab  în Vrancea

România EduCaB este o platformă națională, inter-instituțională, inter-disciplinară, lansată în 2015, cu scopul de a crește capacitatea bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, catalizând resurse educaționale pentru activarea unor mecanisme de dezvoltare durabile în comunități și implicarea diverselor organizații în implementarea unor proiecte pe domeniul lor de expertiză, lărgindu-se astfel grupul țintă și aria de acoperire.
Această platformă este în stadiul de implementare în 24 de județe din România, iar iniţiativele proiectului sunt:
• Lărgirea şi înnoirea fondului de carte şi a materialului educaţional, inclusiv a flotei de calculatoare;
• Sprijinirea intervenţiilor la nivel de infrastructură fizică (mobilier, amenajări, alte intervenţii legate de ergonomia şi (re)funcţionalizarea spaţiului);
• Programe educaţionale, i.e. schiţarea şi implmentarea unor iniţiative pe termen scurt şi mediu în domenii cum ar fi: educaţie pentru mobilizare şi angajare comunitară, decriptare mesaj jurnalistic, educaţie cinematografică, patrimoniu cultural, antreprenoriat social, initiaţive culturale şi sociale, limbi străine, educaţie de mediu, agricultură organică, bucătărie tradiţională, nutriţie şi activitate fizică sau dezvoltare comunitară.

Toate aceste initiaţive depind de nevoile locale şi de planul şi strategia bibliotecilor publice partenere în implementarea initiaţivelor EduCaB.

Invitații Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea care vor prezenta această platformă națională, dar și oportunitățile apărute odată cu intrarea județului Vrancea în acest proiect vor fi:
• Mihai LUPU – fondatorul EduCaB, specialist în dezvoltare instituțională și comunitară, precum și în campanii de schimbare de comportament și de economia patrimoniului. A început și dezvoltă proiecte în țări ca Indonesia, Nepal, Bangladesh, Tanzania, Senegal și Uganda. Este interesat să inoveze mecanisme organizaționale pentru a implementa proiecte de educație non-formală în comunități mici și mijlocii.
• Dr. Claudia Șerbănuță – coordonator în județul Vrancea al proiectului România EduCaB și specialist în biblioteci publice.
• Susan Schnuer – reprezentant al Centrului Mortenson de la Universitatea din Illinois, Statele Unite. Este trainer și consultant cu experiență internațională de peste 25 de ani în întărirea capacității bibliotecilor publice.
• Alina Calistru – unul dintre fondatorii Asociației Funky Citizens, asociație și care lucrează pe proiecte ce țin de educație civică și justiție, . Această asociație dezvoltândă proiecte folosind tehnologia (online) și care are o echipă mare de oameni tineri cu experiență în zona implicării civice, justiției, bugetelor publice, educaţiei civice, propunându-și să educe și să invite la acțiune, încurajând participarea la inițiative de responsabilizare în spațiul public.
• Yvonne Irimescu – coordonatoarea Festivalului Internaţional de Film NeXT şi a Societăţii Culturale NeXT va prezenta (pe Skype) programul de educaţie cinematografică CinEd. Acest program ajută în mod activ la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audiovizual și este o oprtunitate pentru bibliotecari de a învăța de la specialiști să dezvolte astfel de abilități în rândul copiilor și al tinerilor.

Sunt invitați să participe și reprezentanți ai autorităților locale, mass-media, ONG-urilor și ai altor instituții publice sau private care pot deveni parteneri și susținători ai programelor și proiectelor derulate în bibliotecile publice vrâncene.

Vă așteptăm cu drag!

© 5Focsani