Noi 4 de Lia Bugnar despre cei 5 la Focșani

Cine este al 5-lea? Putem înțelege luni 30 aprilie, ora 19:00, la Teatrul Pastia din Focsani la un spectacol în spectacol “NOI 4” – de Lia Bugnar.

„Noi 4 e o poveste despre voi 5 (patru pe scena – Maria Obretin, Oana Tudor, Lia Bugnar, Marius Manole, Dorina Chiriac in rol de regizor). Intr-un punct oare care al povestii – fie cea pe care actorii o interpreteaza, fie al repetitiei in care esti un fel de martor-cheie, povestea devine a oricaruia. Cred ca cel putin o femeie (daca nu toate) au fost in postura femeii senzuale si misterioase, care iubeste un porc care o inseala. Chiar daca porcul e mic de statura, cu un inceput de chelie si un pic de burtica. Si probabil toti am avut momente in care am afirmat ceva cu zambetul pe buze, pentru ca, in realiate, sa ne gandim la exact opusul frazei. Faptul ca Maria si Oana le pun pe scena in fata noastra e doar un plus de realitate. Spusa cu zambetul pe buze.

Noi 4 e un pretext de spectacol in spectacol. O poveste cu iz de telenovela, spusa in cadrul unei repetitii. Actorii sunt personajele piesei sau sunt doar actorii. Uneori, e greu sa mai faci diferenta daca cel care face o criza de nervi e personajul sau actorul. Ceea ce te duce cu gandul – imediat – la cate fete poti juca in decurs de 10 minute. Daca faci parte din Noi 4, vei vedea ca multe. Momentul crizei de nervi si exploziei de personalitate a Mariei, urmata de plecarea lui Manole de pe scena si de alta criza (cea a ratarii unui spectacol si a momentului-cheie) venita din partea Oanei e de un haos absolut. Aproape ca te intrebi daca asa e spectacolul sau chiar se destrama piesa sub ochii tai. Revenirea lui Manole te intoarce in piesa-telenovela. Printre rasete si evadari, isi face loc monologul unei copilarii singuratice. Stii ca e o scena dintr-o piesa (aceea piesa cu buget redus la a carei punere in scena asisti) si, chiar si asa, taci. Inainte sa ai lacrimile in coltul ochiului, realitatea revine.

Pe scurt avem asa: femeia casatorita de multi ani cu El (Victor – Manole). Cel mai minunat barbat pentru Ea (Maria). El o inseala pe Ea cu prietena cea mai buna (Oana). Aparent, exista si o a treia Ea (Lia – Otilia). Cea de-a treia ea este, din punctul meu de vedere, elementul care face diferenta intre o telenovela oarecare si o piesa pe care o indragesti. Personajul scos din canalele Bucurestiului (arata ca ele, vorbeste ca ele) este mama pierduta. In piesa pe care o repeta actorii. Altfel, e doar personajul colorat care vede lucrurile in alb-negru si le prezinta ca atare. Acel personaj caruia ii ducem lipsa toti din cand in cand la nivel personal. Si care te face sa razi” !

Distributia : Lia Bugnar, Maria Obretin, Oana Tudor si Marius Manole

Regia : Dorina Chiriac

Pret bilet

Prețul unui bilet este 70 lei

© 5Focsani