Lansare: O carte pentru toți cei care #IubescFocșaniul

Elita unionistă din Focșanii Unirii

Echipa #PovestimFocșaniul are plăcuta onoare de a vă invita la lansarea cărții „Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.”, o carte cu povești din orașul de odinioară, plină cu fotografii neștiute pe care le-am pregătit pentru toți cei care iubesc Focșaniul.

După aproape trei ani de cercetări și căutări prin arhive publice și private, prin orașe și sate uitate, prin cutiile cu amintiri ale urmașilor familiilor boierești împrăștiate prin lume și prin bibliotecile țării, publiciștii Silvia Vrînceanu și Dan Nichita au bucuria de a dărui orașului, de Ziua Unirii, aceste pagini cu istorii uitate dar pline de învățăminte. Sunt povești despre focșăneni și faptele lor, care de obicei scapă prin ochiurile mai largi ale istoriei generale și care merită știute, prețuite și date mai departe.

A fost o muncă de cercetare grea, de echipă, nu atât pentru minuțioasa documentare și scriere, cât mai ales pentru a găsi fondurile necesare publicării lucrării în condiții grafice deosebite.

Vorbim despre o carte premium, care numără 312 de pagini, cu copertă cartonată, ce cuprinde peste 200 de fotografii, cele mai multe inedite, care scoate la iveală chipurile unor oameni pe nedrept uitați.

Vă invităm să fiți parte din această poveste focșăneană și să comandați cartea pentru a susține astfel parte din cheltuielile tipografice. (Detalii aici forms.gle)

Demersul nostru este unul voluntar, organizat sub egida Asociației Eu, tu și ei, și urmărește redescoperirea trecutului recent, unul puțin cunoscut sau mistificat grosier de ideologiile partinice. Așa s-a născut această carte care ne poartă prin vremurile în care Focșaniul era un oraș frumos, iubit și stimat și care ne dă speranță și pentru viitor.

Cartea noastră nu este doar un demers pentru o civilizație bine rânduită, ci și o pledoarie pentru repere, pentru generozitate și pentru frumos. Ne-am propus să dăm relief omenescului simplu, să dăm credit muncii și cercetării, să livrăm argumente pentru demnitate și caracter. E un început timid menit să sensibilizeze opinia publică focșăneană, să impulsioneze reflexivitatea comunitară, să faciliteze reîntâlnirea pe făgașul comun al normalității, să “reumanizeze” actul de guvernământ.

Până la urmă e și un act firesc de dreptate, căci atunci când bezna completei uitări se substituie judecății normale a istoriei, doar simplul exercițiu al derulării filmului consacrat memoriei lor e în sine e o formă de justiție.

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020 la 11:30 – 13:30
Colegiul National „Unirea”

© 5Focsani