La Traviata@ Focșani

Teatrul Oleg Danovski și Adrenalitera au deosebita plăcere de a vă invita joi, 23 mai, ora 19:00, la Casa de Cultură „Leopoldina Bălănuță”, la primul mare spectacol de operă cu orchestră live jucat la Focșani. Un eveniment grandios ce reunește pe scenă peste 100 de artiști, vedete ale artei lirice, cor, balerini și instrumentiști.

Traviata este un spectacol de operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.

Spectacolul de la Focșani se bucură de o distribuție de mare calibru avându-i în rolurile principale pe unii din cei mai importanți artiști lirici ai momentului:

Renata Vari (soprana) în rolul Violettei Valery
Doru Iftene (tenor) în rolul lui Alfredo Germont și
Iordace Basalic (bariton) în rolul lui Giorgio Germont.

Alături de ei vor interpreta soliștii, orchestra și baletul teatrului Oleg Danovski sub conducerea maestrului Adrian Stanache.

Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.
Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.

Traviata a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (născută în satul Nonant, nu departe de orașul Bayeux din Franța), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.

BILETE

Pretul biletului este de 130 de ron și se poate achiziționa cu 100 de ron pana la data de 14 mai.

Biletele se găsesc la Sediul Casei de Cultură Focșani sau la numărul de telefon: 0723.429.264

© 5Focsani