Pe 6/10 iulie 1862, domnitorul Al. I. Cuza semna decretul domnesc prin care, la mai mult de doi ani de la Unirea Principatelor, Focșanii Moldovei se uneau cu Focșanii Munteniei și deveneau un singur oraș, reședința fostului județ Putna.
Orașe de graniță, Focșanii erau separați de un braț al Milcovului încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare dar tocmai această separare a făcut ca orașul nostru să joace un rol foarte important pe scena istoriei. „Ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoaci şi dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi residenţa judeţului Putna”, scria în decretul de pe 10 iulie 1862 semnat la “Bucuresci”, de către Cuza.
Dacă doriți să participați la un eveniment cultural alternativ de Zilele Focșaniului, vă invităm la un tur pietonal pentru a vă spune povești altfel despre orașul nostru, despre clădirile și simbolurile care au supraviețuit comunismului și tranziției.
Trecem adesea grăbiți pe lângă case și clădiri vechi dar poate nu știm câtă istorie ascund zidurile de pe care tencuiala a început să cadă. Poate că a venit timpul să discutăm între noi mai mult despre oraș, despre cum putem pune mai bine în valoare patrimoniul urban construit, monumentele și obiectivele de patrimoniu.
Ne vedem duminică seara – 8 iulie, pe răcoare, pentru a porni împreună la pas pentru a redescoperi Focșaniul așa cum ne-a fost lăsat de unioniști.
Turul ghidat va porni din fața statuii domnitorului Al. I. Cuza de pe strada Cuza – Vodă. Timp de două ore, 18:15 – 20:15, Silvia Vrinceanu Nichita și invitații ei vă vor spune povești despre oraș.
Participarea este gratuită pe bază de înscriere.