Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru” – epilog a III-a ediție

Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”, a avut loc în perioada 02 / 05 septembrie 2021, în șase localitați din Vrancea și a avut un caracter național la această ediție.

Juriul festivalului, la secțiunea spectacole de teatru în concurs, a fost format din prof. univ. habil Daniela Lemnaru – președintele juriului, drd. Cătălina Elena Mihăilă, regizorul Gheorghe Balint și coregraful Daniel Victor Pop.

La secțiunea spectacole de teatru pentru liceeni au participat nouă trupe de liceeni din opt localități din țară – Brăila, Botoșani, București, Cluj Napoca, Constanța, Fălticeni, Piatra Neamț și Roman.

Juriul festivalului a acordat un mare premiu al festivalului, dar și alte premii care au adus recunoașterea calităților spectacolelor și a trupelor înscrise în festival, precum și premii individuale. Organizatorii festivalului au dat la o parte din premiile festivalului numele personalităților din județul Vrancea, care au contribuit la ceea ce a însemnat actul de cultură, Leopoldina Bălănuță, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruț, Cornel Coman, Petre Liciu, Paul Sava, Alecu G. Croitoru, Duiliu Zamfirescu și Mr. Ghe. Pastia.

Premiile celei de a III-a ediții a festivalului au fost:
– Marele Premiu – Premiul “Mr. Ghe. Pastia” – “Avioane de hârtie” de Elise Wilk – Calea Ferată Constanța;
– Premiul pentru regie “Alecu G. Croitoru” – “Hansel și Gretel” – Artis Piatra Neamț;
– Premiul pentru scenografie – “Maison Tuvache” de Jean Teule – Chaplin București;
– Premiul “Cornel Coman” – “Fluturi sunt liberi” de Leonard Gershe – Gong Roman;
– Premiul pentru originalitatea textului – “Zidul” (text colectiv) – Trupa Ștefan Iordache București;
– Premiul “Ion Dichiseanu” – “Fluturi sunt liberi” de Leonard Gershe – Trupa de Teatru Birlic Fălticeni;
– Premiul “Paul Sava” – “Cine sunt” – Ludicii Brăila;
– Premiul pentru promovarea educației alternative prin teatru – “Creațiune” – Genesis Cluj Napoca și “Nefericirile fericitului Augustin” după Fericitul Augustin – Antic Katharsis Botosani.
– Premiul pentru rol principal feminin “Leopoldina Bălănuță” – ex aequo – Daria Șușan (Artis Piatra Neamț) și Daria Bojban (Trupa Ștefan Iordache București);
– Premiul pentru rol secundar feminin – ex aequo – Tatiana Andrei (Gong Roman) și Cătălina Botezatu (Chaplin București);
– Premiul pentru rol principal masculin “Emanoil Petruț” – ex aequo – Teodor Suditu (Trupa Birlic Fălticeni) și Petrică Ioniță (Trupa Ștefan Iordache București);
– Premiul pentru rol secundar masculin – ex aequo – Denis Iacob (Antic Katharsis Botosani) și Costin Maftei (Gong Roman);
– Premiul pentru expresivitate corporală – ex aequo – Raluca Alina Constantin (Ludicii Brăila) și Ioana Dascălu (Artis Piatra Neamț);
– Premiul “Duiliu Zamfirescu” – ex aequo – Ingrid Tofan și Șerban Luca (Artis Piatra Neamț);
– Premiul pentru debut – Briana Udrea (Ludicii Brăila).

Universitatea de Arte Tg. Mureș, în calitate de partener principal al festivalului, a oferit liceenilor, distinși cu premii individuale, în situația în care vor dori să urmeze cursurile facultății de teatru, posibilitatea de a participa, ca urmare a recunoașterii valorii lor prin premiul acordat de juriu, la examenele organizate de această instituție, din cea de a doua etapă a examinării, fără a mai susține etapa eliminatorie.

“Gânduri despre și pentru teatru” a fost colocviul la care liceeni au avut posibilitatea de a se întâlni și discuta cu prof. univ. dr. Oana Leahu – decanul Facultății de Teatru Tg. Mureș, prof. univ. habil Daniela Lemnaru și scenograful Alina Herescu.
Liceenii au participat la atelierele de teatru realizate de coregraful Daniel Victor Pop (atelier de plastică și expresivitate corporală – “Sensurile corpului”), drd. Cătălina Elena Mihăilă (vorbire scenică – „Viața cuvântului rostit”) și prof. univ. habil Daniela Lemnaru (improvizație – “Improvizația – factor decisiv în procesul educațional, între joc și joacă”).

Directorul Teatrului Mic din București, actorul Cristi Iacob, s-a întâlnit cu liceeni participanți la festival, în cadrul unui masterclass, îmbinând atelierele cu discuțiile despre teatru.

Liceenii și studenții participanți la festival au avut posibilitatea de a participa la workshop-uri de relaționare și inteligență emoțională realizate de Mihail Pricop, voluntar în cadrul Fundației Autonom. Din întânirea cu acest workshop s-a dorit să se ofere accelerarea familiarizării participanților unii cu alții, recunoaștere a emoțiilor proprii dar și ale celorlalți și motivare pentru creșterea calității interacțiunilor din perioada atelierelor si activităților adiacente din perioada festivalului.

Organizatorii și voluntarii festivalului împreună cu echipa de la Zaga Zaga au oferit oportunitatea participanților la festival de a se întâlni cu Horațiu Mălăele și cel mai recent film al său, “Luca”, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF și alte surprize.

Statistic această ediție a festivalului a însemnat: 4 zile de desfășurare; 6 localități din județul Vrancea au beneficiat de proiect; 14 locații utilizate; 10 trupe de liceeni participante la ateliere; 8 municipii din țară reprezentate in festival; 9 spectacole de teatru a liceenilor; 3 spectacole a studenților la teatru; 27 de ateliere de teatru; 264 beneficiari; 20 de voluntari.

Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru” este un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea și organizat de către Asociația Protha Panciu. Partenerul principal al organizatorului este Universitatea de Arte Tg. Mureș. Alături de aceștia își aduc contribuția ca partenerii Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Ansamblul Folcloric “Țara Vrancei” Focșani, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu, Centrul Cultural “Simion Mehedinți” Soveja, Centrul Școlar pentru Educatie Incluzivă „Elena Doamna” Focşani, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focșani, Școala Gimnazială Pufești și Școala Gimnazială „Valeriu D. Cotea” Vidra.
Evenimentul a avut loc ca urmare a participării la proiect a sponsorului principal al evenimentului Vexio, alături de SC Altex Prod SRL, SC Griff SRL și Brutăria Marco.

Partenerii media ai festivalului au fost: TVR Iași, Radio România Iași, Radio Dada, Ziarul de Vrancea, Jurnalul de Vrancea, Monitorul de Vrancea, Actualitatea Vrânceană, Vrancea24, VranceaTravel, 5Focșani și ÎnVrancea.

© 5Focsani