De ce trebuie sa vizionati filmul Fixeur ?

Fixeur – a avut premiera mondială in toamna anului trecut, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Toronto. E povestea lui Radu, un stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. In decembrie 2016, Fixeur a câştigat Premiul pentru cel mai bun actor – Tudor Istodor. Dar si Menţiune Specială a Juriului în cadrul Les Arcs European Film Festival.

 

Miercuri, 25 ianuarie 2017, a avut loc avanpremiera acestui film la Happy Cinema din Focsani. Cu acest prilej, i-am cunoscut pe actorul Adrian Titieni si pe scenaristul Adrian Silisteanu. Am discutat inainte de inceperea filmului, deoarece dansii urmau sa plece sa lanseze filmul si la Happy Cinema Buzau. De la acestia am aflat ca „Fixeur“ e inspirat dintr-o întâmplare personală a lui Adrian Silișteanu, pe când lucra la AFP București. Se întâmpla înainte de a deveni Director de imagine, în toamna anului 2002.

Filmul ne prezinta cazul a 2 minore din România victime ale traficului de carne vie, ajungând să se prostitueze în Franţa. Când cele 2 adolescente sunt repatriate, Radu (Tudor Aaron Istodor), stagiar în biroul AFP Bucureşti, intermediaza o întâlnire. Ea are loc la Bistrita între autorităţi, cele 2 minore şi 2 jurnalişti francezi doritori să realizeze un reportaj despre acest subiect fierbinte. Acesta e sensul ocupaţiei titulare : de a intermedia întâlniri şi inlatura potentiale obstacole. În ciuda intenţiilor bune, Radu va realiza că misiunea sa este mult mai dificilă şi că succesul il va obliga la compromisuri.

Sa explicam putin de la ce provine denumirea filmului ! In franceza – „fixeur” e persoana care face aranjamente pentru jurnaliști din alte țări, ce vin să realizeze reportaje în țara Fixeurului. In engleza, „fixer” e denumirea pentru substanța ce imprimă imaginea pe hârtia fotografică. Definițiile au fost oferite de Adrian Sitaru în interviul pe care îl găsiți aici.

Filmul ne descrie un fenome raspandit in Europa Rasariteana si speculat de anchetele jurnalistice la TV – traficul de carne vie. In paralel, suntem invitati, sa observam care este rolul jurnalistului de azi in desconspirarea personajelor negative si protejarea victimelor. Am observat prezenta in acest film a unei interprete de muzica aflata pe val in aceste momente. Feli Donose – cunoscuta publicului din Romania drept Feli. Ea joaca rolul unei cantarete dintr-un restaurant unde interpreteaza celebra melodie „Je ne regrette rien” de la Edith Piaf.

„Fixeur” ne lanseaza o intrebare : pana unde trebuie sa meargă un jurnalist in meseria lui ? Si, daca are, jurnalistul modern, un cod deontologic dupa care se ghideaza ? Spectatorul se întreaba dacă jurnalistul reuseste să îşi termine misiunea, pentru că în cale vor apărea multe obstacole. Treptat, îşi va da seama că problematica morală este mult mai importantă decât provocarea jurnalistică.

Desi unii jurnalisti inteleg traumele victimelor, sunt nevoiti sa se detaseze de acestea pentru a obtine exclusivitatea cu un anumit reportaj. La un moment dat – prietenul francez ii aminteste lui Radu ca „nu este un jurnalist ci un fixeur”. Fireste, era interesat sa plece in Franta cu un material concludent.

Fixeur e al cincilea lungmetraj regizat de Adrian Sitaru. Dupa precedentele : Pescuit sportiv (2008), Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011) , Domestic (2012) şi Ilegitim (2016). Daca vreti sa va faceti o rezervare online la filmul FIXEUR- dati click aici pe site-ul Happy Cinema din Focsani 😉

Distributia este : Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca. Imaginea e semnată de Adrian Silişteanu, montajul de Mircea Olteanu iar de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ștefan Rucăreanu. Scenografia apartine Ginei Călin, costumele Adinei Bucur, producători sunt Anamaria Antoci şi Adrian Silişteanu, iar co-producător Jean des Forêts.

© 5Focsani