Câini !

”Câini” și ”Selfie 69” sunt cele două filme românești care rulează în această săptămână la Happy Cinema Focsani.

La momentul publicării programului săptămânal al filmelor care vor fi difuzate la Happy Cinema Focsani, în incinta Focșani Mall, speram ca un film romanesc  să fie vedeta săptămânii. Ei bine astăzi am fost și am văzut filmul ”Câini” în regia lui Bogdan Mirică. Nu mi-a fost greu să-l aleg deoarece are cronici pozitive, iar pe IMDB are notă mare 7,8.

De la început o să vă spun că a învins problema sonorizării veșnic întâlnită la filmele românești. Se aude perfect orice replică, iar efectele sonore de fundal specifice mârâitului câinilor amplifică suspansul.

Dragoș Bucur reușește să-l joace foarte bine pe Roman venit să vândă cele 500 de hectare de teren moștenire. Totuși, terenul moștenit și plasat în zona graniței cu Ucraina este folosit pentru unele tranzacții bizare care continuă chiar și după moartea bunicului moștenit de Roman, pionii tranzacțiilor intenționând să nu se schimbe nimic prin venirea noului proprietar. Roman devine fără să vrea martorul unor evenimente bizare și publicul spectator trăiește odată cu el senzația de amenințare.

Vlad Ivanov este Samir și este feroce cu cei care-i tulbură mersurile în acea zonă de teren arid. Rolul este interpretat bine și nu am cum să uit replicile serioase rostite în timp ce afișează un râs persiflator.

Scenele cu polițiștii, rupte din realitatea muncii de poliție, îl pun în evidență pe Gheorghe Visu. Acțiunea filmului îl prinde hotărât să pună punct lanțului ilegalităților din zona sa de competență. Cu toate acestea misiunea nu este una facilă și nici nu o să vă spun dacă reușește.

Mie personal mi-a plăcut filmul, nu o să dezvălui mai mult și o să vă invit să vedeți un film românesc premiat la Cannes 2016 cu Premiul FIPRESCI al secțiunii Un Certain Regard. Până la urmă este obligația noastră a publicului cinefil din România să urmărim producțiile proprii. Astfel putem să le analizăm comparativ în cunoștință de cauză. Putem de asemenea să susținem prin prezența în sălile de cinema, Cinematografia Românească!

 La Happy Cinema Focșani această dramă va rula miercuri 28.09.2016 de la ora 15:40, dar și luni 03.10.2016 de la ora 17:30, vestea și mai bună fiind aceea că miercuri este promoția de nerefuzat 1+1 gratis.

În orice caz, Happy Cinema Focșani are în program filme pentru toate gusturile așa că pentru cei care nu au fost convinși de scurta mea relatare las întregul program săptămânal la dispoziție:

program-happycinema-focsani-23-29-sept

© 5Focsani