BALADA, un secol de muzică – cu Alexandru Tomescu

Focșaniul are marea șansă de a găzdui pe data de 22 mai 2018, orele 19.00 Concertul „BALADA, un secol de muzică” avându-l ca protagonist pe Alexandru Tomescu și al său Stradivarius.

BALADA, un secol de muzică Focșani

BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ

Cea de-a XI-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” este gata de lansare. În perioada 9 mai – 11 iunie 2018, vor avea loc 17 concerte în România și o serie de concerte în străinătate, un adevărat regal muzical care face parte din turneul Stradivarius, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă, și, în plus, cu șansa de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Spectacolul muzical al Turneului Internațional Stradivarius 2018, aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.

Seria de concerte în România va debuta pe 9 mai la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, 10 mai-Teatrul „Maria Filloti” Brăila, apoi urmează 11 mai-Filarmonica de Stat Brașov, 15 mai-Filarmonica Oradea, 17 mai-Sala Mare de festivități a Municipiului Sighișoara, 18 mai-Sinagoga/Bistrița, 20 mai-Casa de Cultură a Studenților Suceava, 21 mai-Palatul Culturii Iași, 22 mai-Teatrul Gheorghe Pastia-Focșani, 29 mai-Parcul Coloana fără Sfârșit Brâncuși, Târgu-Jiu, 2 iunie-Filarmonica „Banatul” Timișoara, 3 iunie-Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, 5 iunie Sala Radio București, 6 iunie-Filarmonica de Stat Ploiești, 7 iunie-Centrul Cultural Arcuș, Sfîntul Gheorghe și se va încheia în 11 iunie- Teatrul „George Ciprian” Buzău. Toate concertele încep la ora 19:00. Turneul va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20 mai va avea loc și un concert la Casa lui George Enescu, Mihăileni, Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul este implicat din 2015.

2018, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de – „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” și este o oportunitate de a ne aminti și celebra cele mai importante și unice momente ale națiunii noastre, Iar Turneul Internațional Stradivarius 2018, ca brand cultural național, își dorește să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, creații care trăiesc peste timp și inspiră generații de muzicieni la nivel mondial.

Repertoriul propus publicului în acest an este un regal muzical, de 70 minute, care cuprinde piese unice și valoroase din creațiile lui Mihail Jora – Mica suita, Dinu Lipatti – Tema cu variatiuni din Sonatina op.1, George Enescu – Legenda, George Enescu – Aubade, George Enescu – Hora Unirii, Nottara – Siciliana, Mircea Chiriac – Serenada, Dumitru Capoianu – Habanera, Tiberiu Olah – Sonatina, Ciprian Porumbescu – Balada cu cor, aranjament Maestrul Grigore Cudalbu.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism. Turneul Stradivarius 2018 susține o cauză socială și de interes public – „Sunet pentru sănătatea copiilor”, derulată de ONG-ul Life Educational for All, care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din ţară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști, dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pt copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc).

„Ca in fiecare an, astept cu mare bucurie si nerabdare reîntâlnirea cu publicul iubitor de muzică și de frumos, la concertele Turneului Stradivarius! Anul acesta vom sarbatori cu totii Centenarul, așa că muzica românească este mai aproape de inima noastră ca oricând. Voi cânta, împreună cu pianista Angela Drăghicescu, lucrări spectaculoase semnate de Lipatti, Jora, Enescu si alții, iar momentul surpriză al serii va fi întalnirea, în fiecare oarș, cu coruri din rețeaua națională Cantus Mundi – pentru a cânta împreună celebra Baladă de Ciprian Porumbescu. Este piesa pe care am îndragit-o încă din copilarie. Am visat mulți ani la această întâlnire magică – a sunetului viorii cu puritatea vocilor de copii – mă bucur că acum o pot împărtăși românilor și lumii întregi! spune Alexandru Tomescu.

ALEXANDRU TOMESCU

Celebrul violonist roman contemporan, Alexandru Tomescu (nascut in 1976), intruneste, in constiinta publicului, amprenta unei vocatii si a unui destin artistic, dublate de o energie putin obisnuita pentru a le traduce in fapta si, in plus, cu sansa de a canta pe o vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu NaTional, Categoria Tezaur.

De la varsta de sase ani, canta acompaniat de tatal sau, pianistul Adrian Tomescu, participand la numeroase evenimente si concursuri muzicale. Formatia lui e desavarsita, intre 1995 si 1999, la Conservatorul din Bucuresti, cu Stefan Gheorghiu, cel mai important pedagog roman in scoala de vioara a momentului. Obtine burse de studii in SUA Si Elvetia, unde studiaza cu Eduard Schmieder (2000) si cu Tibor Varga (2001), iar in paralel participa la cursuri de perfectionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah si Hermann Krebbers.

Dintre numeroasele competitii nationale si internationale castigate trebuie mentionate Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud” (Paris, 1999) si Concursul „George Enescu” (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanti, intre care Kurt Masur si Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alaturi de pianisti precum Valentina Lisitsa si Eduard Kunz, in sali celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Theatre des Champs-Elysees.

„Cred ca nicio materie nu e mai maleabila decat sunetul…poti sa il modelezi in mii si mii de variante, sa il colorezi intr-o multitudine de feluri, sa ii dai ce intensitate vrei tu. Vioara m-a ajutat sa cunosc sunetul.

Si pentru ca daca ar fi sa ne luam dupa Johann Huizinga, suntem toti niste fiinte care se joaca – si eu inca ma mai joc cu sunetul alaturi de vioara : o prietena draga care mi-a fost mereu alaturi”. Este omul care a creat o revolu?ie in muzica clasica romaneasca si organizeaza de 11 ani TURNEUL INTERNATIONAL STRADIVARIUS, proiect cultural realizate xclusiv cu fonduri private.

A inregistrat pentru posturi de radio si televiziune romanesti, dar si din Anglia, Franta, Elvetia, Germania, Olanda, Polonia, SUA si a realizat numeroase imprimari pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini si Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrari camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alaturi de Horia Mihail si Razvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum-Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Din anul 2007 si apoi 2013, in urma unui concurs, ii este incredintata, deocamdata pana in 2018, vioara Stradivarius Elder-Voicu, care a devenit protagonista catorva indraznete proiecte muzicale de anvergura si notorietate, cu finantare privata, sub genericul TURNEUL INTERNATIONAL STRADIVARIUS.

Violonistul a concertat in zeci de localitati din tara, cu programe care au cuprins cateva integrale-eveniment pentru viata muzicala romaneasca, asociind uneori recitalul cu secvente inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele sase sonate pentru vioara solo de Ysaye, sonatele si partitele pentru vioara solo de Bach, sonatele pentru vioara si pian de Prokofiev si integrala lucrarilor pentru vioara si pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost inregistrate pe CD-uri si DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioara si pian George Enescu sau Sonata pentru vioara solo de Bela Bartok.

ANGELA DRAGHICESCU (pianista)

Din vasta literatura camerala a sustinut in recitaluri programe ce acopera atat repertoriul clasic, cat si creatia modern si contemporana. Debutul sau la Carnegie Hall (Weill Recital Hall) a promovat muzica compozitorului contemporan William Bolcom, castigator al premiului Pulitzer si a doua premii Grammy, intorcandu-se pe mare ascena din nou in 2017, pentru a prezenta premiera americana a sonatinei pentru vioara si pian a marelui pianist, Dinu Lipatti.

A interpretat premierele marilor compozitori de secol XXI precum Augusta Read Thomas si Donald Grantham si a colaborat cu compozitorii William Bolcom, John Corigliano, Dan Welcher si John Mackey.

Un pedagog pasionat, in prezent ocupa functia de profesor universitar de pian si muzica de camera la Universitatea din Alabama (SUA), iar anterior a ocupat postul de conferen?iar universitar la Universitatea din Puget Sound (Seattle), lector la Conservatorul din Seattle, profesor asociat la Washington University si Seattle Pacific University.

Este pianist coordonator de programe muzicale pentru distinsa serie Embassy Series din Washington DC, care lucreaza in de aproape cu oficialii Departamentului de Stat American si Interna?ional si unul din acompaniatorii oficiali ai concursului George Enescu.

Angela Draghicescu si-a inceput studiile de pian la varsta de 4 ani cu Marietta Leonte, absolvind mai tarziu Liceul de Muzica „George Enescu” din Bucuresti, in 2001 a ob?inut o bursa de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universita?ii de Muzica din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurtunde si-a obtinut diploma de absolvire si de masterat.

In 2012 a obtinut titlul de Doctor in Muzica al Universtatii de Muzica din Texas la Austin, specialitatea acompaniament si muzica de camera, la clasa profesoarei Anne Epperson, pianist marelui violinist Jascha Heifetz.

Turneul Internațional Stradivarius 2018 – BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” este susținut de BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE – Partener Principal;

Parteneri Oficiali: Enel, Enel-Distribuție, UPC, Angelli, Automobile Bavaria Group-partener mobilitate;

Parteneri: Aqua Carpatica, Securitas – Partener exclusiv de securitate, Țuca, Zbârcea și Asociații, Auchan, Ibis, Huawei;

BILETE

Informatii si rezervari: 0731.021.769

Preț bilet 70 lei.

© 5Focsani